Χριστούγεννα

Πολλά από τα έθιμα δεν υπάρχουνε πια. Θα προσπαθήσω όσο πιο καλά γίνεται να θυμηθώ μερικά από τα έθιμα του χωριού.

Τα Χριστούγεννα μαζευόταν όλη η οικογένεια μαζί. Σφάζανε το γουρούνι στη αυλή του σπιτιού, κάνανε λουκάνικα ή παστό με πολύ αλάτι στο βαρέλι. Φυσικά την παραμονή δεν έλειπε η τηγανιά από το χοιρινό κρέας και το πρωί των Χριστουγέννων η σούπα από κόκορα. Δώρα πολλά δεν υπήρχανε. Εμείς τα παιδιά παίρναμε συνήθως χρήματα από τους παππούδες και λέγαμε τα κάλαντα όλο το χωριό.”

«Καλήν εσπέρα άρχοντες, κι αν είναι ορισμός σας Χριστού την θεία γέννηση να πω
στ΄  αρχοντικό σας. Χριστός γεννάται σήμερον εν Βηθλεέμ τη πόλη, οι ουρανοί
αγάλλονται, χαίρετ΄ η φύσις όλη, εν τω σπηλαίω τίκτεται ,εν φάτνη των
αλόγων, ο βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων»

Πρωτοχρονιά

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μαζευότανε αρκετές παρέες, φορούσανε κάπες, μαυρίζανε το πρόσωπο με κάρβουνο και κρεμούσανε κουδούνι ή κυπριά στο λαιμό. Γυρίζανε από σπίτι σε σπίτι τραγουδούσανε και μαζεύανε χρήματα, τσίπουρο, λουκάνικα κτλ.

Και η Βασιλόπιτα δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Βάζανε ένα κέρμα, φλουρί και ένα ξυλάκι. Η πίτα κοβότανε σε κομμάτια του Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Βασιλείου, του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς, των μελών της οικογένειας του σπιτιού και όσοι είχανε ζώα, κόβανε και ένα κομμάτι για το κοπάδι.

«Αϊ Βασίλης έρχεται, Γενάρης ξημερώνει,
Βασίλη πούθε έρχεσαι και πούθε κατεβαίνεις,
Εγώ απ τα ξένα έρχομαι και στους δικούς μου πάω
Βασίλη ξέρεις γράμματα, πες μας την αλφαβήτα
Και κόψε μας την πίτα..»

ΔΡΑΣΤΗΡΙOΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

O Σύλλογος μας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του έχει καθιερώσει διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Κάθε αρχή του έτους γίνεται ο ετήσιος χορός του με μεγάλη συμμετοχή των μελών του. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να βρεθούν μεταξύ τους, να μιλήσουν, να χορέψουν και να γνωριστούν καλύτερα. Στη συνέχεια καθιερώθηκε να γίνεται η παιδική αποκριάτικη γιορτή μαζί με την κοπή της πίττας και με μεγάλη συμμετοχή των μικρών παιδιών του συλλόγου.

Κάθε έτος την καθαρά Δευτέρα, οι τρεις σύλλογοι των Αγρελιωτών, προσφέρουν στην πλατεία του χωριού φασολάδα και λαγάνα στους κατοίκους του χωριού.

Τα καλοκαίρια έχουν σηματοδοτηθεί από τις από κοινού εκδηλώσεις των συλλόγων στο χωριό. Αυτές περιλαμβάνουν: Το βράδυ της παραμονής της Αγίας Παρασκευής, μαγείρεμα γίδας βραστής και το πρωί της 26ης Ιουλίου μετά τον εκκλησιασμό, προσφορά γεύματος στους εκκλησιαζόμενους χωριανούς και επισκέπτες.

Το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου γίνονται οι υπόλοιπες εκδηλώσεις.

Πεζοπορία στο βουνό, Δημοτική βραδιά με μουσική, χορό των γυναικών του χωριού με παραδοσιακές στολές, φαγητό και γλέντι μέχρι το πρωί.

Χορός παραδοσιακών χορών από τα μικρά παιδιά.
Μουσικό πάρτι της νεολαίας του χωριού, στου Τζιμπόκα το χωράφι
Διαγωνισμός της δηλωτής και άλλες δραστηριότητες.

Αλλα έθιμα

Αγρελιά και Αθλητισμός

Αγρελιά ένα μικρό χωριό του νομού Τρικάλων, αλλά με πλούσια παράδοση στον αθλητισμό και  με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε εδω!

Στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Ο χορευτικός σύλλογος γυναικών Αγρελιάς με παραδοσιακές ενδυμασίες

Ο χορός των γερόντων