Η Αγρελιά Τοπική Κοινότητα Αγρελιάς – Δημοτική Ενότητα ΠΑΛΗΟΚΑΣΤΡΟΥ, ανήκει στο δήμο ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΤΡΙΚΑΛΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “Αγρελιά”. Έδρα του δήμου είναι τα Τρίκαλα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Αγρελιά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγρελιάς, του πρώην Δήμου ΠΑΛΗΟΚΑΣΤΡΟΥ του Νομού ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Στην έκτασή της κυριαρχούν πετρώδεις και άνυδροι λόφοι, βοσκοτόπια, λίγα ποτάμια (ρέματα κυρίως) και λίγες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Βόρεια του χωριού απλώνεται ο ορεινός όγκος της Οξιάς. Βουνά χωρίς έντονες χαράδρες, αλλά με πολυάριθμες πτυχώσεις και διακλαδώσεις. Από τις ψηλότερες κορυφές είναι η «Μαμαλή» (1.409 μ.) με τον χαρακτηριστικό τουρκικό οροθετικό σταθμό του 1881 (καζάρμα). Η θέα που προσφέρεται από δω είναι απεριόριστη, καθώς διακρίνονται τα Μετέωρα, μεγάλο τμήμα της Πίνδου, τα Άγραφα, το Βελούχι, η Οίτη, ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος. Η χλωρίδα στα χαμηλά υψόμετρα χαρακτηρίζεται από αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρια), ενώ ανεβαίνοντας επικρατούν οι δρύες, οι οποίες ψηλότερα αντικαθίστανται από οξιές. Αυτές σχηματίζουν τεράστια αμιγή δάση, που παράγουν σημαντικές ποσότητες ξυλείας. Αποτελούν όμως και καταφύγιο για πολλά είδη θηλαστικών (αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγούς, κουνάβια) και σπάνια αρπακτικά (ασπροπάρηδες, πετρίτες, σφηκιάρηδες, σαΐνια). Περιοχή με σπουδαίο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000, μαζί με την παρακείμενη περιοχή των Μετεώρων.

Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο
Η ξενιτιά σε χαίρεται και γω έχω τον καημό μου.
Τι να σου στείλω ξένε μου τι να σε προβοδίσω
Σου στέλνω μήλο σέπεται, κυδώνι μαραγκιάζει
Σου στέλνω και το δάκρυ μου σ ένα χρυσό μαντήλι
Το δάκρυ ήταν κοφτερό κι έκαψε το μαντήλι.

Η συνολική έκταση ανέρχεται σε 98.802 στέμματα

Νότια και δυτικά του οικισμού απλώνεται η μικρή κοιλάδα με το ρέμα του Σμολιώτη, κατάφυτο από πλατάνια, να φτάνει και να χύνεται στο νομό Λάρισας, στον Ξεριά, παραπόταμο του Πηνειού. Στην είσοδο της έκτασης, στη θέση γεφύρια, συναντώνται τρία μικρά ποτάμια, που σχηματίζουν τον Νεοχωρίτη ή Ντολερίτη ποταμό που κατευθύνεται στην πεδιάδα του Νεοχωρίου. Στη θέση γεφύρια βρίσκεται το μονότοξο πέτρινο γεφύρι του 18ου αιώνα, γνωστό και με το όνομα “γεφύρι του Βλαχάβα”.

H συνολική έκταση σε στρέμματα της Αγρελιάς (μαζί με την Κουμαριά) ανέρχεται σε 98.802 στρέμματα.

Η ανάγκη να ξανασμίξουν όλοι μαζί, να πουν τα δικά τους, να θυμηθούνε τα παλιά, οδηγεί τους Αγρελιώτες από όλες τις περιοχές και ξένα κράτη που βρίσκονται, πάλι στην Αγρελιά. Χάρη στους συλλόγους των Αγρελιωτών, γίνονται διαγωνισμοί, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, αναβίωση παλιών εθίμων (πχ. χορός των γερόντων) και το καλοκαίρι χοροί και γλέντια μέχρι το πρωί.

Bιβλιογραφία: Eθνική Στατιστική Yπηρεσία, Γεωγραφική Yπηρεσία Στρατού, Eλληνική Γεωργαφική Eγκυκλοπαίδεια Σταματελάτου, “Αγρελιά: Παρελθόν Παρόν και Μέλλον;” του Νίκου Δέλκου.

150-

οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνάνε πλέον τους 150