ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΕΛΙΩΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ:1980 , ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210 2840726, 210 2711760, 697 4391315

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

ΘΕΜΑ: « Υλοτόμηση του δάσους Αγρελιάς βόρεια και πέριξ του χωριού»

Προς τον κ.κ. Δήμαρχο
και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων,
(κοινοποίηση στον Πρόεδρο του Δημοτικού διαμερίσματος Αγρελιάς και το Δασάρχη Τρικάλων)

Στην Αθήνα εδώ και 36 χρόνια εδρεύει και δραστηριοποιείται ο τοπικός Σύλλογος Αγρελιωτών Τρικάλων, «η ΠΡΟΟΔΟΣ», που εκπροσωπεί πάνω από 200 μέλη που κατάγονται άμεσα ή έμμεσα από το χωριό Αγρελιά και διαμένουν μόνιμα στην Αθήνα. Ένας από τους πολλούς σκοπούς του Συλλόγου είναι και η διατήρηση της σχέσης των μελών του με το χωριό.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διατήρηση της φυσιογνωμίας του χωριού και η διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε το χωριό, εκτός από καθαρά κτηνοτροφικό να γίνει και τουριστικό, τουλάχιστο για τους θερινούς μήνες. Έτσι θα περίμενε, κάποιος καλοπροαίρετος, η Δημοτική Αρχή να φροντίζει, να συντηρεί τα όμορφα δάση που βρίσκονται στα βόρεια και γύρω από το χωριό και να εφαρμόζει προγράμματα αναδάσωσης σε αποψιλωμένες περιοχές του χωριού. Αντί γι’ αυτό πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος προχώρησε και για το 2017 σε ευρείας κλίμακα, σύμφωνα με τη διακήρυξη της δημοπρασίας, υλοτόμηση – αποψίλωση του δάσους βόρεια και πολύ κοντά στο χωριό (πχ. δάσος κούτριας).
Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ο Σύλλογός μας, διαμαρτύρεται έντονα προς όλα τα μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Δασαρχείου Τρικάλων που κάθε χρόνο με τις αποφάσεις τους υλοτομούνται χωρίς διακοπή, τουλάχιστον τα δεκαπέντε τελευταία χρόνια, χιλιάδες στρέμματα δάσους του χωριού για λίγες χιλιάδες Ευρώ.
Τη μόνη υλοτόμηση που αποδέχεται ο σύλλογός μας είναι αυστηρά και μόνο για τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού που για τους χειμερινούς μήνες δεν έχουν άλλο τρόπο θέρμανσης εκτός από το ξύλο, όπως παραδοσιακά γίνεται από την ίδρυση του χωριού έως σήμερα.
Παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε εγγράφως για την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα και τους σοβαρούς εκείνους λόγους (περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κλπ.) που καθιστούν αναγκαία την υλοτόμηση σε τόσο μεγάλη έκταση των δασών του χωριού μας. Τέλος ζητάμε την επόμενη φορά που εσείς κρίνεται αναγκαία την υλοτόμηση μέρους του δάσους της Αγρελιάς, πριν βγει η προκήρυξη για την υλοτόμηση, να ζητήσετε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα τη γνώμη των κατοίκων του χωριού και όλων των τοπικών συλλόγων. Σε διαφορετική περίπτωση σας προειδοποιούμε ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά και θα είμαστε απέναντί σας. Ανοχή τέλος!
ΥΓ1. Ζητούμε το κείμενο διαμαρτυρίας να αναγνωστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου.
Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε σύντομα τις απαντήσεις σας.

Μετά τιμής για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο Πρόεδρος                                                                                       Η Γραμματέας

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ                                                                          ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ